Tips og inspirasjon
Den grønneste plenen i nabolaget – hele året
Våre beste tips for en grønn gressplen

Den grønneste plenen i nabolaget – hele året

Hvordan får du den fineste plenen i nabolaget? Kan jeg begynne å klargjøre plenen allerede på høsten og vinteren? Så absolutt! Vi har snakket med Erik Lindberg i Algomin om vertikalskjæring, klipping, vanning og gjødsling. Han har stålkontroll på alt som har med gress å gjøre.

Erik driver gressbloggen gräsnörd.se og Instagram-kontoen
@erikstradgard og har en stor interesse for gresspleie. Siden 2017 har han jobbet som salgs- og markedssjef i Algomin, som selger gjødsel til gressplener og hagedyrking. Nedenfor finner du Eriks beste tips om hva du kan gjøre på våren, sommeren, høsten og vinteren for at gresset skal trives best mulig.

VÅR

Rak bort løv og vertikalskjær ved behov

Når gressplenen har tørket opp frem mot våren, er det tid for å fjerne gammelt løv og greiner. Rakingen bidrar også til å tilføre luft til røttene. Ved behov kan du foreta en vertikalskjæring for å fjerne alt vissent og dødt materiale. Det er også effektivt mot mose. Men det er lurt å samle sammen mosen forsiktig, slik at ikke sporene sprer seg videre i plenen. Se vertikalskjærere fra STIHL her.

Klipp gresset og gjødsle

Begynn å klippe plenen når du ser at gresset begynner å vokse. Men ikke klipp mer enn en tredjedel av gresshøyden. Da kan gresset lett tørke ut og begynne å gulne. Start på den høyeste innstillingen og reduser gradvis høyden. Når det er ca. 8 plussgrader, er det på tide å gjødsle med nitrogenrik plengjødsel, for eksempel Algomin gressgjødsel, slik at plenen får hjelp til å komme i gang etter vinterdvalen. Se gressklippere fra STIHL her.

Bekjempelse av mose

Har du problemer med mose, gjelder det å fjerne selve årsaken til at mosen har tatt over. Det gjør du ved å skape et bedre miljø for gresset å vokse i. Mose trives i sure, næringsfattige og fuktige miljøer. Bruker du bare surgjørende midler til å bekjempe mosen, dør rett nok mosen det første året. Men på sikt risikerer du å skape forhold som mosen trives godt i, ettersom den liker seg i næringsfattige miljøer med lavere pH-verdi. Bruker du slike midler for mosebekjempelse, bør du være nøye med å øke plenens pH ved å kalke eller bruke plengjødsel med kalk etterpå.

Når det gjelder moserivere, risikerer selve rivingen å spre mosen videre til andre deler av plenen. Hvis du i stedet gjødsler med f.eks. Algomin Mose, som ikke er surgjørende, men tvert imot inneholder kalk, så tørker mosen ut, samtidig som gresset gjødsles. Gresset vokser da opp gjennom den uttørkede mosen, og det er ikke nødvendig med riving.

Støtteså og toppdresse

Hvis plenen virker for glissen, har "skallede" flekker eller mye mose, kan du støtteså med gressfrø. Og ikke glem å vanne etterpå! Støttesår du rett ned i mosen og vanner etterpå, holden den på fuktigheten som en svamp. For å jevne ut ujevnheter og få en tettere og mer tørkebestandig plen er det lurt å toppdresse også. Toppdressingen bidrar også til å forhindre at fugler spiser opp frøene du nettopp har sådd.

SOMMER

Klipp ofte – eller skaff en robotgressklipper

Klipp plenen ofte – eller skaff en robotgressklipper som gjør jobben for deg. Men igjen: Klipp aldri mer enn en tredjedel av høyden på en gang. Hvis du vet at det kommer til å bli tørt vær fremover, kan det være et poeng å la gresset bli litt lengre ved å justere klippehøyden på gressklipperen. Enkelt sagt er gresset omtrent like langt under jorden som over jorden. Lengre gresstrå innebærer derfor røtter som strekker seg lengre ned. Det beskytter gresset mot uttørking, ettersom det som regel er fuktigere jo lengre ned man kommer. Les mer om robotgressklipperen iMOW fra STIHL.

Vann mye og sjelden

Det er bedre å vanne rikelig noen få ganger enn å vanne litt og ofte. På den måten søker gressets røtter seg nedover i jorden. Hvis du vanner hele tiden, kan det få den effekten at røttene vender seg oppover og skades. Det er også bedre å vanne på kvelden eller morgenen når fordampingen er lavere. Selv om plenen blir gul og stygg, er det sjelden at gresset dør helt. Det henter seg som regel inn igjen når regnet kommer, og blir ofte raskt grønn og fin igjen.

Gjødsle med nitrogenrik gjødsel hver 5.–7. uke

Mange er usikre på hvor mye de skal gjødsle. Et godt tips er å heller gjødsle lite og ofte enn mye og sjelden. Halver gjerne dosen, og gjødsle dobbelt så ofte for å være på den sikre siden. Det optimale er å gjødsle med nitrogenrik plengjødsel to–tre ganger per sesong, omtrent hver 5. til 7. uke. Har du gjødslet en gang på våren, pleier det å være på tide igjen rundt sankthans. Ved sandjord er dette ekstra viktig, siden næringen lettere renner bort når det regner. Det går vanligvis helt fint å gjødsle med nitrogenrik gjødsel som fremmer gressets vekst, frem til så sent som i august i de fleste delene av Norge. Derimot kan dosen reduseres noe senere i sesongen og i stedet byttes ut med PK-gjødsel, som forbereder gresset bedre for vinteren. Bor du nord i landet, der frosten kommer tidlig på høsten, kan du i stedet høstgjødsle allerede i slutten av august (les mer om PK-gjødsel nedenfor i høstavsnittet).

HØST

Rak bort løv og gressklipp – eller kjør over det med gressklipperen

Rak bort større mengder gressklipp og løv, og legg det under busker og i blomsterbed som ekstra næring og frostbeskyttelse. Hvis du lar mye ligge igjen, kan det kvele gresset, slik at det mugner. Hvis det ikke er snakk om for mye løv eller gressklipp, kan du kjøre over det med gressklipperen og la det ligge igjen som toppdress. Unntaket er bok- og eikeløv, som har en forsurende effekt. Se gressklippere fra STIHL her.

Toppdress og støtteså ved behov

Har du ujevnheter i plenen, kan du toppdresse nå, men vanligvis gjør man det på våren når gresset har mer kraft til å vokse opp gjennom laget med toppdress. Det går også fint å støtteså plenen på høsten hvis gresset fremdeles vokser.

Siste klipp før vinteren

Så lenge gresset vokser, kan du vanligvis klippe det. Men hvis det har vært veldig fuktig, er gresset følsomt, og det kan være bedre å vente med den siste klippen til en dag det er litt tørrere. Er det frost, bør ikke gresset klippes før det har blitt litt varmere utpå dagen. Klipp ikke kortere enn ca. 5 cm, ettersom et gresstrå som er for kort, er følsomt. Men det er også viktig å ikke la det bli for langt. Langt gress bøyer seg og kveler gresset som havner under det.

Høstgjødsle med PK-gjødsel (rikt på kalium og fosfor)

Gi plenen en siste omgang med gjødsel for i år, men ikke den samme nitrogenrike gjødselen du bruker om sommeren. Bruk i stedet en såkalt PK-gjødsel som har lite (eller null) nitrogen. Den inneholder fosfor (P) og kalium (K). Velg for eksempel Algomin høstnæring eller Algomin hagegjødsel, som bidrar til å forhindre at det oppstår mose i gresset i løpet av høsten. Mose fortsetter nemlig å vokse en god del etter at gresset har sluttet å vokse på høsten – og begynner også å vokse tidligere enn gresset på våren. Hvis du gjødsler på høsten, bidrar det også til å forebygge snømugg, som sprer seg i fuktige miljøer, f.eks. under snøen, og kan føre til at store partier med gress dør.

VINTER

Kalke – på snøen

Vinteren er den perfekte tiden å kalke plenen på med f.eks. hagekalk for å øke pH-verdien, slik at ikke mosen skal ta overhånd. Erik bruker Algomin økologisk næring, som er et KRAV-merket produkt som er svært drøyt i bruk og utrolig rikt på mikronæring. Et tips er å kalke på snøen, ettersom det gjør at kalken smelter ned i jorden sammen med snøen og spres på en god måte. Ved for lav pH-verdi (= sur jord) vokser de aller fleste hagevekster (også gress) dårligere. Høyere pH gjør derimot at plenen får bedre effekt frem mot våren, og gjør også at mose trives dårligere, ettersom mose vokser bedre i sur jord.

Unngå å trå på gresset

Unngå å trå på plenen unødig på vinteren. Når gresset er i dvale, slites det lettere og risikerer å få skader.

Lykke til med plenen!

Anbefalte maskiner

RLA 240
PLENLUFTER Batteridreven
iMOW® 5 EVO
ROBOTKLIPPER

Kanskje du liker dette også