Hurtigguide til en drømmehage – Gi hagen høststellet den trenger

Når skal man beskjære trærne? Og hvor kort skal man klippe gresset? Gartner Lisa Andersson gir deg sine beste tips til hvordan du planlegger hagearbeidet og får hagen til å blomstre – året rundt.

Kjøp inn nye busker og planter

Et tips er å gjøre all omfattende planting om høsten. Da er det nemlig høyere luftfuktighet, våtere i bakken og plantene skal snart gå i vinterdvale og rekker å stabilisere seg etter omstillingen. I tillegg er det billigere å kjøpe planter om høsten. Vinn-vinn!

La løvet varme plantene dine

Dødt løv blåser du enkelt dit du vil med en løvblåser. Hvorfor ikke la det ligge rundt trær og busker eller under hekken som et isolerende dekke? Når det brytes ned, gir det dessuten næring til og forbedrer jorden. Har du roser, kan du dekke over dem ved å legge på kompost og et lag med granbar. Men ikke pakk det for hardt! Da risikerer stilkene å råtne.

Overvintring av stauder

La stauder overvintre i krukker på et frostfritt, men kaldt sted. De kan gjerne få dagslys og sparsomt med vann. Utekrukker kan pakkes inn i fiberduk, bobleplast eller et annet beskyttende materiale slik at røttene ikke får frostskader.

Vann vintergrønne planter

Vintergrønne planter som einer, gran, rododendron og tuja bør vannes godt før bakken fryser. Da klarer de seg bedre gjennom vinteren.

Plant vårløk

Om høsten er det perfekt å plante vårløk som tulipaner, krokus, påskeliljer, snøstjerner og snøklokker. Men ikke gjør det for tidlig, så regnet gjør at de råtner bort før vinteren kommer! Hvorfor må de plantes allerede nå, lurer du kanskje på?  For at de skal rekke å utvikle et skikkelig rotsystem i løpet av vinteren, så de får en god start på våren.

Høstgjødsling uten nitrogen

Vil du gi gressplenen en ekstra vinterboost, kan du med fordel gjødsle med en spesiell høstgjødsel så den blir mer motstandsdyktig mot soppsykdommer og kulde. Men det er viktig at gjødselen ikke inneholder noe nitrogen, siden plantene skal hvile nå og ikke oppmuntres til å vokse. Vil du gjødsle, skal du i stedet se etter gjødsel som inneholder kalium, som gjør at plantene tåler frost bedre.

Klipp gressplenen en siste gang

Gresset slutter å vokse når temperaturen kryper ned mot 5 plussgrader, og da kan du klippe gresset en siste gang før vinteren, med en høyde på ca. 4-5 cm. Klipper du det kortere, blir rotsystemet også kortere, noe som gir gresset dårligere forutsetninger gjennom vinteren.

Ikke klipp ned prydgress

Prydgresset har hule gresstrå, og hvis du beskjærer dem, er det fare for at regn renner ned i rotsystemet og planten kan råtne eller fryse i hjel.

Gjør trappen høstfin

Det finnes mange planter som er perfekte å plante i en krukke ved inngangen, f.eks. buksbom, krypberglyng, buskveronika, eføy, skimmia og tyttebær. Hvis du foretrekker barplanter, er f.eks. tuja, sypress, dvergfuru og sukkertoppgran fine. Dessuten kan du montere lys i dem til jul.

Lykke til med drømmehagen!