Tips og inspirasjon
Hurtigguide til en drømmehage – året rundt

Hurtigguide til en drømmehage – året rundt

Når skal man beskjære trærne? Og hvor kort skal man klippe gresset? Gartner Lisa Andersson gir deg sine beste tips til hvordan du planlegger hagearbeidet og får hagen til å blomstre – året rundt.

VÅR

Rydd i hagen

Fjern falne grener, dødt løv og visne planter. Er det mye løv, fjerner du det enkelt med en løvblåser. Fei trappen og bytt ut vinterens granbar og slitne prydbusker med vårlige stemorsblomster. Vask drivhuset og pallekarmene og gjør dem klare for bruk.

Luk vårens første ugress

Er våren varm, kommer ugresset fortere enn du tror. Jo fortere du begynner å luke, jo enklere blir det å vedlikeholde!

Gjødsle plenen

Når vinteren har sluppet taket og plenen begynner å tørke opp, kan du gjødsle den for å gi den en kickstart. Gjødsle deretter én til to ganger til frem mot midtsommer. Bruk gjerne en økologisk, langtidsvirkende gjødsel. Da trenger du ikke å vanne etterpå eller vente med å gjødsle til det blir regn (for å unngå at gjødselen svir gressplenen så den blir brun). Og husk å legge kompost eller kugjødsel på bedene og grønnsakshagen.

Hold utkikk etter de første brunsneglene

Jo tidligere du begynner å fjerne dem, jo mindre rekker de å formere seg. Hvorfor ikke sette kobberteip rundt pallekarmer og krukker eller sette opp en ølfelle allerede nå? Du finner flere tips her.

Beskjær unge trær og hekker

Våren er en god tid for å beskjære de yngre trærne for at de skal få en ekstra dytt i veksten. Benytt anledningen til å beskjære hekker, prydbusker og roser, og til å fjerne uønskede bringebær- og bjørnebærskudd.

Se over hagemaskinene dine

Hvis du ikke har det du trenger av hagemaskiner, spader og hagehansker fra før, kan det være lurt å se over utvalget og komplettere med det du mangler. Det gjør hagearbeidet både lettere og morsommere! Et tips er å velge et batterisystem, slik at du slipper å holde styr på forskjellige typer drivstoff og ladestasjoner – helt uten støy og avgasser. En helhetsløsning som STIHL AK-system innebærer at du kan benytte det samme batteriet og den samme laderen til motorsag, gresstrimmer, hekksaks, løvblåser og gressklipper innen samme batterisystem. Se dem her.

SOMMAR

Gressklipping

Om sommeren er det mye fokus på gressklippingen. For å få en fin gressplen bør man klippe ofte, gjerne hver tredje eller fjerde dag. En robotgressklipper er en optimal løsning, siden du slipper å klippe selv og ikke trenger å rake eller tømme en oppsamler etterpå. Dessuten gjødsler den gressplenen gjennom å finfordele gresset. Så ikke bli overrasket hvis du snart har den grønneste plenen i nabolaget! Den første klippingen kan ligge på ca. 6–8 cm gresshøyde, slik at gresset klarer å vokse igjen etterpå. Lenger ute på forsommeren kan du senke den til 4–5 cm. Senere, omtrent midt på sommeren, kan klipperen heves til 6–8 cm igjen slik at gresset kan beholde litt lengde og ikke tørke ut så fort. Gressrøttenes lengde gjenspeiler nemlig hvor langt gresset er over jorden. Når høsten kommer, kan du senke til 4–5 cm igjen.

Oppdag vår robotgressklipper iMOW.

Beskjær kraftigere trær

Juli, august og september er de beste månedene for å beskjære kraftigere trær for å unngå at de vokser for mye. Gjør dette hvert tredje år. Ikke ta de kraftige grenene, trærne skal bare tynnes ut i trekronen. Steinfrukttrær som kirsebær og plomme, og såkalt blødende trær som bjørk kan med fordel beskjæres om sommeren, slik at snittet tørker raskere.

HØST

Kjøp inn nye busker og planter

Et tips er å gjøre all omfattende planting om høsten. Da er det nemlig høyere luftfuktighet, våtere i bakken og plantene skal snart gå i vinterdvale og rekker å stabilisere seg etter omstillingen. I tillegg er det billigere å kjøpe planter om høsten. Vinn-vinn!

La løvet varme plantene dine

Dødt løv blåser du enkelt dit du vil med en løvblåser. Hvorfor ikke la det ligge rundt trær og busker eller under hekken som et isolerende dekke? Når det brytes ned, gir det dessuten næring til og forbedrer jorden. Har du roser, kan du dekke over dem ved å legge på kompost og et lag med granbar. Men ikke pakk det for hardt! Da risikerer stilkene å råtne.

Overvintring av stauder

La stauder overvintre i krukker på et frostfritt, men kaldt sted. De kan gjerne få dagslys og sparsomt med vann. Utekrukker kan pakkes inn i fiberduk, bobleplast eller et annet beskyttende materiale slik at røttene ikke får frostskader.

Vann vintergrønne planter

Vintergrønne planter som einer, gran, rododendron og tuja bør vannes godt før bakken fryser. Da klarer de seg bedre gjennom vinteren.

Plant vårløk

Om høsten er det perfekt å plante vårløk som tulipaner, krokus, påskeliljer, snøstjerner og snøklokker. Men ikke gjør det for tidlig, så regnet gjør at de råtner bort før vinteren kommer! Hvorfor må de plantes allerede nå, lurer du kanskje på?  For at de skal rekke å utvikle et skikkelig rotsystem i løpet av vinteren, så de får en god start på våren.

Høstgjødsling uten nitrogen

Vil du gi gressplenen en ekstra vinterboost, kan du med fordel gjødsle med en spesiell høstgjødsel så den blir mer motstandsdyktig mot soppsykdommer og kulde. Men det er viktig at gjødselen ikke inneholder noe nitrogen, siden plantene skal hvile nå og ikke oppmuntres til å vokse. Vil du gjødsle, skal du i stedet se etter gjødsel som inneholder kalium, som gjør at plantene tåler frost bedre.

Klipp gressplenen en siste gang

Gresset slutter å vokse når temperaturen kryper ned mot 5 plussgrader, og da kan du klippe gresset en siste gang før vinteren, med en høyde på ca. 4-5 cm. Klipper du det kortere, blir rotsystemet også kortere, noe som gir gresset dårligere forutsetninger gjennom vinteren.

Ikke klipp ned prydgress

Prydgresset har hule gresstrå, og hvis du beskjærer dem, er det fare for at regn renner ned i rotsystemet og planten kan råtne eller fryse i hjel.

Gjør trappen høstfin

Det finnes mange planter som er perfekte å plante i en krukke ved inngangen, f.eks. buksbom, krypberglyng, buskveronika, eføy, skimmia og tyttebær. Hvis du foretrekker barplanter, er f.eks. tuja, sypress, dvergfuru og sukkertoppgran fine. Dessuten kan du montere lys i dem til jul.

VINTER

Driving

Vinteren er en fin tid for å drive planter innendørs som du kan plante ut til våren når kulda slipper

Kalking

Det er bra å kalke omtrent hvert fjerde år hvis du har mye mose i hagen. Da øker du pH-verdien, noe som gjør at mosen ikke trives så godt, og gresset får sjansen til å vokse. Du kan kalke hele året, men det er best om høsten eller vinteren, siden regn og snø effektivt fordeler kalken ned i jorden.

Rådyrsikring av hagen

Beskytt plantene og trærne dine mot rådyrangrep ved å sette opp netting rundt plantene og gnagebeskyttelse på trestammene. Det kan også være effektivt å henge CD-plater i tau i trærne. Fjern nedfalne epler som kan tiltrekke seg ubudne gjester.

Lykke til med drømmehagen!

Anbefalte maskiner

BGA 57
LØVBLÅSER batteridrevet
RMI 422
ROBOTKLIPPER

Kanskje du liker dette også