Hurtigguide til en drømmehage – Slik holder du hagen sommerpen

Når skal man beskjære trærne? Og hvor kort skal man klippe gresset? Gartner Lisa Andersson gir deg sine beste tips til hvordan du planlegger hagearbeidet og får hagen til å blomstre – året rundt.

Gressklipping

Om sommeren er det mye fokus på gressklippingen. For å få en fin gressplen bør man klippe ofte, gjerne hver tredje eller fjerde dag. En robotgressklipper er en optimal løsning, siden du slipper å klippe selv og ikke trenger å rake eller tømme en oppsamler etterpå. Dessuten gjødsler den gressplenen gjennom å finfordele gresset. Så ikke bli overrasket hvis du snart har den grønneste plenen i nabolaget! Den første klippingen kan ligge på ca. 6-8 cm gresshøyde, slik at gresset klarer å vokse igjen etterpå. Lenger ute på forsommeren kan du senke den til 4-5 cm. Senere, omtrent midt på sommeren, kan klipperen heves til 6-8 cm igjen slik at gresset kan beholde litt lengde og ikke tørke ut så fort. Gressrøttenes lengde gjenspeiler nemlig hvor langt gresset er over jorden. Når høsten kommer, kan du senke til 4-5 cm igjen.

Beskjær kraftigere trær

Juli, august og september er de beste månedene for å beskjære kraftigere trær for å unngå at de vokser for mye. Gjør dette hvert tredje år. Ikke ta de kraftige grenene, trærne skal bare tynnes ut i trekronen. Steinfrukttrær som kirsebær og plomme, og såkalt blødende trær som bjørk kan med fordel beskjæres om sommeren, slik at snittet tørker raskere.

Lykke til med drømmehagen!