Slik får du en drømmehage året rundt

Er du endelig innstilt på å gjøre din drømmehage til virkelighet?
Slik får du den til å blomstre året rundt.
Fra første knopp til siste løvfall.

Halve Sveriges befolkning bor i småhus og hvert år bygges ca. 10 000 nye eneboliger eller rekkehus. I år er det altså mange nye eneboligeiere som for første gang får se når det spirer i egen hage.
Både nye huseiere og veteraner kaster seg ofte forventningsfullt inn i hagearbeidet, men gartner Lisa Andersson anbefaler alle å ta seg god tid i planleggingsfasen.
– Vær ikke for ivrig. Det er bra å spørre seg hva man vil bruke hagen sin til, og se hva som allerede finnes. Ofte kjøper man hus når man har fått barn, og da er hagen fremfor alt et sted for lek og moro. Da er gressmatten og grilling viktigst.
Har man nettopp flyttet inn i et nybygd hus, er det fremfor alt hekker og trær som skal plantes først.
– Hagen og hekken er hagens skjelett, så det er viktig at de kommer på plass, sier Lisa Andersson.
Neste skritt er å gi hagen de beste forutsetningene for å vokse og leve. Én måte er å investere i hageutstyr som hjelper deg gjennom hele årets hagearbeid. Og velger du et enhetsbasert batterisystem, slipper du å holde oversikt over forskjellige drivstoff og ladestasjoner. Du slipper også støy og avgass. Compact System er en helhetsløsning fra STIHL/VIKING som omfatter trimmer, motorsag, hekksaks, løvblåser og gressklipper.
Maskinene kan du ta frem allerede når den verste kulden har gitt seg. Ett av vårens første prosjekter er å beskjære hekker og motstandsdyktige trær.
– Der er hekksaksen god å ha. Vil man ha en fin hekk, bør man klippe den tidlig om våren og rundt midtsommer, sier Lisa Andersson.

Utforsk STIHL/VIKINGs batteridrevne hageredskap Compact System

Din veiledning til drømmehagen:

Vår
Gresset kan begynne å vokse så tidlig som i slutten av mars. Det vokser lett ujevnt i begynnelsen og trimmeren er det perfekte redskapet for å jevne til og komme til der gressklipperen ikke når.
Selv om man raket om høsten, finner man alltid løv på bakken i løpet av våren. Med løvblåseren fjernes det lett.
Når frosten har sluppet, er det så tid til å beskjære noen av de mer hardføre trærne, som epletrær og hekker. For å få en fin hekk, bør den beskjæres tidlig om våren og rundt midtsommer.

Sommeren
I løpet av sommeren er det et stort fokus på gressklippingen. For å få en fin gressplen, bør man klippe ofte, gjerne hver tredje eller hver fjerde dag. Sesongens aller første klipp skal imidlertid være noe mindre for at det ikke skal bli for hardt for gresset.
Juli, august og september er de beste månedene for å beskjære kraftigere og mer følsomme trær. Beskjærer man dem da, kan treet bruke all sin kraft til å kapsle inn beskjæringsflaten. Motorsagen din brukes her. Ta aldri kraftige grener, men bare tynn ut i kronene.

Høst
Det er fortsatt viktig å klippe gresset. Gresset vokser så lenge temperaturen ikke faller under fire grader. Det vokser ikke like raskt som om sommeren, og blir ikke like langt, men det bør fortsatt klippes. Løv blåser du lett bort med løvblåser.