Slik får du slutt på mordersneglene

Eksperten: «Absolutt beste måte»/ Redskapene du trenger

Tykke, svarte, slimete – og vanskelige å bli kvitt.
For boligeiere er modersneglen sommerens absolutt verste gjest.
Men det finnes måter å få slutt på en slimete invasjon i hagen din.

Den spanske skogssneglen, ofte kalt mordersnegl, er en virkelig sommerplage. Mordersneglens mest fremtredende trekk er at den har en enorm matlyst og spiser ukritisk det som vokser i hagen din.
Hver snegl kan legge opptil 400 egg. Siden det første dokumenterte tilfellet i Skåne på 1970-tallet, finnes nå mordersneglen på de fleste stedene i Sverige.
 

– De er her for å bli, men det finnes ting man kan gjøre for å dempe problemet og ikke ha dem på sin egen tomt, sier Jerry Bäck, steinlegger og en av ekspertene i «Sveriges fulaste trädgård».
Enten går man hver dag ut i sin hage med en bøtte for å plukke sneglene og så kaste dem på et egnet sted. Ellers kan man sette ut feller som man tømmer hver morgen eller kveld.
En av de mest populære metodene er å sette ut ølfeller. Jerry Bäck anbefaler at man bruker en melkekartong med skrukork som man legger på siden og fyller med lettøl. Når sneglene kjenner ølduften, kryper de inn i kartongen og så kan du tømme fangsten på et egnet sted.

– En annen måte er å ta en boks som man graver ned i gressplenen og lager en litt dypere felle av. Men det forutsetter at det ikke er mye regn den sommeren.
For den som ser at mordersneglene bare blir fler og fler, finnes det kraftigere tiltak.
– En robotgressklipper som iMow er den absolutt beste løsningen. Når klipperen går så lavt i plenen, klipper den sneglene i stykker. Det blir små slimflekker i gresset, men de pleier å forsvinne fort, sier Jerry Bäck.

Det finnes også teorier om at sneglene er motvillige til å krype under sløyfen som styrer robotgressklipperens bane. Sneglene er også aktive om natten, og med en robotgressklipper kan du stille inn et klippeprogram som går om natten. Bare ved å holde gressplenen velklipt og resten av hagen i orden, har du et overtak i kampen mot dem. Nedfallsfrukt og nedfallne bær lokker nemlig de uvelkomne dyrene inn i hagen.

Andre tilnærminger i kampen mot mordersneglene er å bygge barrierer av kalk eller sagflis langs tomtegrensen. Men både kalk og sagflis kan regne bort, påpeker Jerry Bäck. Det gjelder rett og slett å finne en strategi som fungerer for nettopp din hage.
– Man vil ikke promotere å drepe dyr, men mordersnegler er en plage for mange boligeiere. Har man små barn, finnes det kanskje en risiko for at de plukker dem opp og stapper dem i munnen. Det er ikke trivelige dyr å ha i et boligmiljø, sier Jerry Bäck.

Finn hageredskapet som hjelper deg i kampen mot mordersneglene.