Slik unngår du snegleinvasjon – De beste rådene for å bli kvitt mordersneglene

Hagens verste fiende – den spanske skogsneglen, også kjent som mordersneglen – våkner til liv når plussgradene kryper oppover. Knepene for å bli kvitt inntrengeren er snart like mange som antall invaderte tomter. Vi har samlet de beste!

Den evige snegleplukkingen kan kjennes som en trøstesløs oppgave. Men husk at hver snegl kan legge opp mot 400 egg i løpet av én sesong, så det utgjør så visst en forskjell!

– Jeg går alltid ut med lommelykt på kvelden og kapper dem over like bak hodet med en spade. De er mest aktive på kvelden og tidlig på morgenen, spesielt hvis gresset er fuktig, sier Lisa Andersson, hagegartner og ekspert i STIHL/VIKINGs hageteam.

Vil du spare tid og holde plenen i toppstand? Robotgressklipperen iMow er redningen. Raskest i klassen og best i test.

 • Samle inn og klipp over
  Samle inn sneglene og klipp dem over med en hagesaks en halv centimeter bak hodet. Kvier du deg for dette? Da kan du samle sneglene i en plastpose og legge dem i fryseren. En snegl som fryser ihjel, går først inn i en dvalelignende tilstand, slik at den sovner før den dør.
   
 • Hold hagen ryddig
  Rydd i blomsterbedene og fjern nedfallsfrukt som tiltrekker snegler. Rydd unna løvhauger og høyt gress, da disse fungerer som beskyttelse og gir et optimalt miljø for egglegging. Vurder dessuten å vanne om morgenen i stedet for på kvelden.
   
 • Sett opp el-gjerder
  Hvis du setter du opp et spesielt el-gjerde rundt hagen, stenges sneglene ute. Da blir det lettere å bekjempe dem som er igjen innenfor. Koppertape rundt krukker og plantekasser forhindrer også sneglene fra å invadere favorittplantene dine.
   
 • Stopp dem med kalk, sagflis og kaffe
  Sneglene kommer seg ikke forbi en barriere av kalk eller sagflis. Legg den rundt hagen og rundt planter som du vil beskytte. Dette fungerer imidlertid bare så lenge det ikke regner. Kaffegrut synes også å ha en avskrekkende effekt.
   
 • Sett ut ølfeller
  Sneglene liker øl, og du kan lage enkle ølfeller ved hjelp av plastflasker og tape. Sneglene lokkes til fellen av øllukten, kryper inn i flasken og drukner. Sett ut fellene på mørke og fuktige områder i hagen.
   
 • Strø hagen med smakstilsatte pellets
  Strø litt smakstilsatt jernfosfat i pelletform her og der i hagen. Dette selges som et middel til bekjempelse av snegler i ulike varianter, og er helt ufarlig for pattedyr, mark og insekter.